Earn 50$

2008. március 27., csütörtök

Az Eiffel-Torony

Franciaország legismertebb jelképe,az Eiffel torony megépüléskor sokak szemét bántotta.’Ez a nevetséges,gigantikus torony Párizs szégyene, olyan,mint egy hatalmas gyárkémény’
A torony a Nagy Francia Forradolam szazadik évfordulójára épült,melyet a Villágkiállitással ünepeltek meg. Több terv is született a kiállitás központi épületére, melyek között egy 30 méter magas guillotine bizzar ötlete is szerepelt. A legjobb terv azonban egy Gustave Eiffel mérnöktöl származott,aki ekkor már kovácsoltvas-szerkezetek elismert szakértője volt.A torony ötlete tulajdonképpen Eiffel tervezőirodájának két fiatal mérnökétől származott.Eiffel Világkiállitás szervezőbizottsága elét tárta az elgondolást, és sikerült is meggyőznie őket, hogy fogadják el a tervet.
A torony épitése 1887 januárjában vette kezdetét.Egy 15 méter hosszú,7 meter széles és 2 méter vastag acél betonnal töltték meg ,és lesüllyesztették a tlajba,ez képezte a torony alapját.Erre kezték emelni a kovácsoltvas-szerkezetet junius végén.Az elemeket darukkal emélték a helyükre.Az alkatrészeket olyan prcizen készitették el,hogy amikor a torony elérte az 50 méteres magasságot, a szegecseknek előrefúrt lyukak akkor hajszálpontosan illeszkedtek.Ez rendkivül fontos volt,mivel a kovácsoltvas nem hegeszthető,igy az ellemeket csak szegecsekkel lehetett összeerősiteni.Az épitkezés során senki nem sérült meg,bár elkészülte után,a liftszerelése közben egy olasz munkás életét vesztette.A torony súlya 9547 tonna,18000 elemből áll és 2,5 millio szegecs tartja össze. A felépitésen csak 230 ember dolgozot.A torony végső magssága 297 méter lett,bár meleg időben 17 centit tágul.
Eredetileg úgy tervezték,hogy 20 évet fog állni,de immár 100 éve magaslik Párizs folé,szilárdabban mint valaha.A 80-as években nagyobb felújitást végeztek rajta,mely 28 millio dolárba került.
A torony sötétbarna szinét a ’brun Tour Eiffel’ nevű festéknek köszönheti,melyből hét évenként 45 tonnát használnak fel az újra festéshez.Sok öngyilkosság tragikus szinhelye is volt:400 ember vetette le magát róla.Az első ejtőernyős ugrást 1984-ben hajtotta végre egy angol házaspár,akik a biztonsági őröket kijátszva ugrottak le a torony tetejéről.Egyszer egy elefántot is felvittek az első szintig,1993-ban két motorbiciklis hajtott fel a második szintig.