Earn 50$

2009. május 18., hétfő

A müncheni olimpiai stadion

Az olimpiai játékok színhelyének kialakítása mindig nagy kihívást jelent annak a városnak, amely elnyeri a játékok megrendezésének jogát. Kevés város oldotta meg sikeresebben ezt a fel¬adatot, mint München, mely 1972-ben adott ott¬hont az olimpiai rendezvényeknek. A látványos stadion, melyet a stuttgarti „Günther Behnisch és társai" cég tervezett, azóta is párját ritkítja egész Európában.
A müncheni stadion legjellegzetesebb vonása az érdekes tetőszerkezet, mely 71 760 négyzet¬méternyi akril üvegtáblából áll. A sátorszerű szer¬kezetet hatalmas oszlopok és kábelek tartják. Első ránézésre olyan finomnak tűnik, mint egy pókhá¬ló; amely a legkisebb viharnak sem tud ellenállni - de ez téves benyomás. A stadiont mais használ¬ják, az olimpia óta több mint 3500 sport-, kulturá¬lis és üzleti rendezvénynek adott otthont, melye¬ken több mint 30 millió látogató vett részt.
Az Olimpiai Parkban, a látványos üvegtető alatt a stadionon kívül még két csarnokot, egy fedett uszodát, egy jégpályát, egy kerékpársta¬diont, egy tavat és egy 282 méter magas tornyot is találhatunk, mely egyike Európa legmagasabb épületeinek. Az üvegtető a park nagy részét befe¬di, védelmet nyújt a két stadionnak, az olimpiai csarnoknak és az úszómedencének.
A tervezés 1966-ban kezdődött, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Münchennek ítélte oda a XX. olimpiai játékok megrendezésé¬nek jogát. A 90 hektáros terület egy része régen a bajor királyok hadseregeinek gyakorlótere volt, másik része pedig az oberwiesenfeldi repülőtér.
Legelőször az olimpiai torony készült el, me¬lyet még a teljes létesítmény előtt terveztek. A vas¬betonból épült tornyot 1986-ban fejezték be, két kilátóterasz tartozik hozzá, a tetején étterem talál¬ható. Funkcióját tekintve T`V-torony, ugyanakkor fontos turista-attrakció is. A két lift, melyek 7 mé¬tert tesznek meg másodpercenként, évente kétmil¬lió látogatót visz fel a kilátóteraszokra és a 230 férőhelyes étterembe, mely 360 fokos fordulatot tud megtenni 36, 53, vagy 70 perc alatt, aszerint, hogy hogyan állítják be a sebességet.
A toronyból remek kilátás nyílik a teljes Olim¬piai Parkra és München városára, a távolban az Alpok is felsejlik. Gyönyörű látványt nyújt in¬nen az üvegtető, mely úgy hullámzik, mintha vászonból lenne. A szerkezetet 58 oszlop tartja, melyeket acél feszítőkábelek rögzítenek a talaj¬hoz. Az oszlopok a tető szélénél helyezkednek el, hogy a stadion belsejében ne akadályozzák a szabad látóteret. Az oszlopokról kiinduló kábe¬lek tartják magát a tetőt, mely a kábelek csatla¬kozási helyénél csúcsosan megemelkedik.
A tető 3 méter oldalhosszúságú, egyhatod hü¬velyk vastagságú akril üveglapokból áll. Az üveg tisztítását a természetre bízzák, mivel igen nehéz feladat lenne a tetőre felmászni. Az eső, a hó és a fagy távolítja el a lerakódott port és piszkot.
Az üveglapok mindegyikét könnyű fémkeret veszi körül, melynek belsejében neoprén gumi fut, hogy a vízzel szemben ellenállóvá tegye, va¬lamint rugalmassá a kisebb mozgásokra, melyek a hőmérséklet ingadozása miatt vagy nagyobb viharok során előfordulhatnak. Valójában nem a könnyű fémkeret tartja a tető súlyát, hanem egy kábelhálózat, mely 75 centiméterenként végigfut a tetőben; a kábelek közvetlenül az üveglapok¬hoz kapcsolódnak, nem a fémkerethez.
A támasztó kábelhálózat és az üveg összekap¬csolása 10 centiméteres acélcsavarokkal történt. A csatlakozásnál is neoprént alkalmaztak, hogy egyenlő legyen a teherelosztás, és felfogják az esetleges rázkódásokat. Összesen 137 000 ilyen csatlakozási pont van a tetőn. A tetőszerkezet tehát erős kábelhálózatból áll, ezt támasztják alá az oszlopok, melyek több ponton mintegy „lehorgonyozzák" a szerkezetet. Erre a hálóra erősítették az üveglapokat. A tetőt úgy tervezték, hogy az üvegfelületet mindenütt azonos terhelés érje, ¬és a fémkeretekre ne nehezedjen nyomás. Ez ¬megakadályozza, hogy egyik vagy másik keret ¬deformálódjon, és az üveglap kiessen belőle. A tető csak félig fedi be az olimpiai stadiont, a másik fele szabadon áll. Maga a stadion vasbetonból épült, legmagasabb pontján, a nyugati lelátón 33 méter a magassága. 78 000 ember fér el benne, az ülőhelyek száma 48 000. A futballpálya, ahol Nyugat-Németország 1974-ben megnyerte a világbajnokságot, fűthető. Tizenkilenc kilométer hosszúságú műanyag csőrendszer fut a gyep alatt, ennek köszönhetően a pálya a legmostohább időben is használható. A stadionban nagy, popkoncerteket is rendeznek, és németországi látogatásakor innen osztotta áldását a pápa. Jehova tanúinak világkongresszusát is itt tartották.
Az Olimpiai Csarnok, melyet kézilabda meccsek és tornaversenyek rendezésére használnak, teljes egészében fedett, 14 000 ember fér el benne, ami egész Európában egyedülálló. A csarnok 175 m hosszú és 118 m széles, 40 m ma¬gas. A tető része az üvegsátornak, falai 18 méter magasságig üvegből vannak. Az Olimpiai Csarnokban rendeztek többek között hatnapos kerékpárversenyeket, Davis-kupa teniszbajnokságot, jégkorong világbajnokságot, előadták az Aidát, koncertet adott Tina Turner és Luciano Pavarotti. Ez a hatalmas csarnok i en sokoldalúan kihasználható: egyik nap iskolai sportren¬dezvénynek ad otthont, másnap már kutyakiállításnak, harmadnap motorversenynek.
Az Olimpiai Parkban található továbbá Európa egyik legkitűnőbb uszodakomplexuma, öt ¬medencével melyek alkalmasak versenyekre, edzésre, műugrásra, s még a gyerekeknek is van egy külön medence. Az Olimpiai Csarnokhoz hasonlóan az uszodát is az üvegtető fedi, és 24 méter magas üvegfala van. Ez olyan hatást kelt, mintha szabadtéri lenne, mégis védett az időjárás ¬viszontagságaitól, és 2000 néző befogadására al¬kalmas. Az olimpia alatt ideiglenes ülőhelyeket is felszereltek, ami megnégyszerezte a férőhe¬lyek számát.
Az olimpia megrendezése jó befektetésnek bizonyult München számára. A terület rendezése és az építkezés összesen 1350 millió német márkába került, aminek kétharmadát a szervezőbizottság teremtette elő olimpiai érmék kibocsátásával és sorsjegyekkel. A maradék felét a szövetségi kormány állta, a másik felét pedig a bajor állam, illetve München városa. Mivel hat éves részlet¬fizetési lehetőséget kapott, a város minden év¬ben ki tudta szorítani a költségvetéséből az azévi részletet - és végül egy olyan sportlétesítménye lett, amit bármely város megirigyelhet.
Sajnálatos, hogy az 1972-es müncheni olimpia legemlékezetesebb eseménye az izraeli sportolók ellen elkövetett terrortámadás volt, mely árnyékot vetett a sportteljesítményekre; azóta azonban az Olimpiai Park számos sikeres ren¬lyek számát. dezvény színhelye volt .

Nincsenek megjegyzések: